Siste nytt

- Noe vi kan bli best på

Vi sørlendinger har en ny historisk mulighet til å bli best i klassen. Nå handler det ikke om olje og gass - men om grønn energi og bærekraftige byer.

Scroll

Agderkonferansen satte nylig søkelys på hva vi skal leve avi landsdelen i framtiden. Hjørnesteinsbedriftene våre, den kraftkrevende industrien, er truet av global handelskrig og tollbarrierer. Offshorenæringen er ikke hva den en gang var. Vi må utvikle flere næringer for å sikre vekst og stabilitet. Hva kan vi bli virkelig gode på?

Noen naturlige forutsetninger og litt hell gjør at vi kan ta ledertrøya i det grønne skiftet. Vi har mange, lange elver med mye fall, og vi har Agder Energi – en av landets største kraftprodusenter med klare ambisjoner om å være en pådriver i utviklingen av fremtidens energiløsninger. Dessuten har vi mange smarte forskere som synes det er greit å bo på Sørlandet og jobbe med alt fra kunstig intelligens og smarte stømnett til morgendagens solceller og elbilbatterier.  

Denne kombinasjonen kan gi oss mange nye arbeidsplasser og stor økonomisk vekst. Men da må vi glemme sørlandsk beskjedenhet og våge å gå «all in». Da handler det om at politikere, forskningsmiljøer og næringslivsledere definerer felles mål og drar i samme retning. Vi trenger innovasjonsmiljøer som jobber sammen med bedriftene. Målet må være å etablere en næringsklynge i Agder for fornybare energiløsninger og grønn teknologi.

Landsdelen har klart det før: De fleste av oss har varme minner om årene da sørlendingene ble best på det meste som handlet om utstyr til offshore-industrien. Unge, nyutdannede ingeniører fikk jobb i teknologigiganter som National Oilwell og Aker Solutions før trykksverten på master-eller bacheloroppgaven hadde tørket. Og skattekronene strømmet inn i kommunekassene.

Vi bygde kunnskap og stolthet i landsdelen. Vi fikk en av landets første næringsklynger på champions league-nivå, da NODE ble GlobalCenter of Expertise. Nedgangstidene til tross, oljeleverandørindustrien har mange år foran seg, og NODE tilpasser seg og snuser på nye markeder, som offshore vind og havbruksnæring. Men vi trenger flere bein å stå på.

Framtiden er elektrisk

Det beinet bør for Sørlandets vedkommende være den store næringen som nå bygges opp rundt grønne energiløsninger. Vi vet at framtidens energikilder må være fornybare og utslippsfrie. CO2-utslippene må drastisk nedfor at vi skal nå vedtatte utslippsmål. For å få det til trenger vi masse ny teknologi, utstyr og produkter.

Vi står ikke alene på startstreken. En av landets største næringsklynger innenfor smart energi og IT ligger i Halden og består av nesten30 forskningsmiljøer. Trondheim er senter for en Arena-klynge med fornybar energi som satstingsområde, og har det akademiske kraftsenteret NTNU. Disse måSørlandet søke samarbeid med, samtidig som vi spisser vår nisje. 

Landsdelen har sterke kort på hånda. For det første bor vi midt i kraftkrysset. Vi har 49 kraftverk og landets største overskudd av fornybar kraft. Her møtes forsyningsnettets motorveier til inn- og utland. AgderEnergi, landets fjerde største kraftprodusent, investerer betydelige summer i utviklingen av smartnett og fleksible og bærekraftige energiløsninger.

Et av de store utfordringene for energibransjen er å sikre alle forbrukerne strøm nok når de trenger den. Byene blir større og folktrenger stadig mer strøm for å varme opp boliger og lade opp elbilen. Problemet er at vi bruker for mye strøm på samme tid. Vi trenger et smart forsyningsnett som kan jevne ut forbruket og sømløst kople inn andre kilder, som vind og sol når det trengs. Teknologi som kan gjøre det for oss, blir ettertraktet salgsvare.

Superbatteriet

På Elkem like utenfor Kristiansand forsker eksperter på hvordan solcellepaneler kan bli enda mer energieffektive. De forsker også på batterieknologi. Hva må til for å få elbil-batteriene til å lagre mange ganger så mye strøm som de gjør i dag, uten at de blir større og tyngre? Kanskje kommer teknologi fra Elkem til å bidra til at neste generasjon elbiler kan gå100 mil eller mer mellom hver lading.  

Sørlandet har alle muligheter til å bli et drivhus for utvikling av grønn teknologi, basert på naturen vår, bedriftene og forskningsmiljøene. Vi må forene de lokale industri- og forskningsmiljøene, søke samarbeid med forskningsmiljøer i inn- og utland. På dette feltet trumfer samarbeid konkurranse.

8. og 9. mai arrangerer Agder Energi sin årlige energikonferanse i Kristiansand. Den har prosjekt Electric City Agder som tema. BakElectric City Agder står 50 offentlige og næringsaktører som vil jobbe foren landsdel som tar klimautfordringene på alvor og gjør bærekraftige energiløsninger til en lokal vekstnæring.

Framtiden er spennende – helt elektrisk, faktisk.

 

Eirik Vigsnes

Kommunikasjonsrådgiver Fundament.

På årets første Pølser, Pils og Politikk setter vi fokus på miljø og hvordan fremtidens klimapolitikk vil prege byen vår. Du kan se mer om arrangementet her.